30.04.2007.

Kako sam proveo LJETNI RASPUST

Pise: Dervo JUNUZOVIĆ

Ove sam godine proveo ga s obiteljom na moru. Ja, sestra i burazer. I babo i majka. Isto. Ja: sam išo svako jutro sam pohljeb a babo je se napijo popodne po najgorem ćelopeku.

Jedno dva dana nisam išo na plažu jer sam se od nećeg osuo. Drugi dan mora babo je slomijo majku pred narodom. Niko se ni okreno nije. Takav je narod. Majka je govorila nama djeci daće dajđa Denis slomiti baba kad se vratimo. Dajđa Denis je samim tim majkin brat. On je musliman ko i mi.

Zaljubio sam se. U Sandru: ona je polapola. Majki nije bilo pravo. U vezi toga. Sandra je odlična u školi. Ima velke plave oći. Kad me poljubila zamantalo mi se.

Seka se ubola na ježa. Vriskala je dvasata. Kad smo je odveli doktoru on je reko da nije jež nego srća. Noga joj se za gnojila. Pa smo morali nazad.

Ja sam se jedino obradovo tome što će dajđa Denis slomiti babu. Jer dosta je više bilo. Njegovog... peksinluka.

Kad smo došli kući dajđa je došo da se pozdravimo jer on je se vraćo nazad u Ameriku. Majka mu nije rekla ništa za babu. Meni je zaprjetila da šutim. Neće ni da se dajđa sekira. Malo mu je firme. Dvaput mu je puco čir. Ja sam je pito kakvi dušmani a ona je rekla da niko ionako ne gleda svoja posla nego jedva ćeka neki belaj. U komšiluku. Takav je narod.

Ove godine je buraz kreno uprvi razred. On je isti babo. Prvi dan se pobijo dvaput. Majka je plakala a babo mu je uzo toblerone. Takav je babo. Samo nek je ukontru svima. Burazova učiteljica je rekla da preporučuje se pažnja roditelja.

Ja sve mislim da kad se dajđa Denis opet vrati iz Amerike babo će morat selit se iz kuće. Majka je predala za rastavu. Još nesmije da mu kaže. Ali će mu sigurno reć. A narod nek jede govna. Nije se zbog naroda ni udavala.